Pediatrie v Českém Brodě prochází zátěžovým testem.

Nedostatek dětských lékařů v primární péči, praktických lékařů pro děti a dorost, je velký v celé České republice. Celkově více jak 200.000 dětí nemá svého lékaře, nejvíce ve Středočeském kraji, konkrétně asi 59.000 dětí. To není hrozba, to je už probíhající velká krize.

Český Brod a okolí na tom není o nic lépe. Přestože jsme blízko Prahy, je zde kritický nedostatek dětských lékařů. Když jsem do Českého brodu přišel, byly zde tři dětské lékařky. V nedalekém Kostelci n.Č.l. byly dvě lékařky – nyní je tam již jen jedna, podobně je tomu v okolí. V Brodě jedna kolegyně náhle zemřela, jedna ukončila praxi v květnu 2023 a poslední oznámila ukončení praxe v květnu 2024. Namísto optimálních čtyř zde tedy od června 2024 bude pouze jeden poskytovatel primární péče pro děti. To není dobré.

V naší ordinaci se sněžíme, abychom zajistili péči pro všechny děti. V roce 2023 jsme získali akreditaci pro vzdělávání lékařů před atestací. Přijímáme mladé lékaře v rámci jejich specializační přípravy a slibujeme si od toho, že alespoň někteří z nich v Brodě zůstanou a budou nám pomáhat.

Pronajali jsme od města druhou ordinaci, kde dříve působila MUDr. Košnářová. Po rekonstrukci prostor, kterou ve svém objektu provedlo město, jsme ordinaci plně vybavili a postupně v ní začínáme souběžně ordinovat. Od ledna 2024 ordinujeme většinu dnů v týdnu ve dvou ordinacích souběžně a díky tomu můžeme ošetřit více dětí.

Snažíme se najít lékaře, kteří by s námi uzavřeli smlouvu a v péči o děti nám pomáhali. Aktuálně máme smlouvy s třemi lékařkami, jedna z nich ale musí absolvovat praxi v nemocnici v rozsahu 27 měsíců, druhá pracuje na zkrácený úvazek pouze jeden den v týdnu a třetí s námi začala spolupracovat nedávno. Na papíře vypadá úvazek 3,2 lékaře hezky, ale ve skutečnosti neobsadíme více jak dvě ordinace souběžně.

Kapacita naší ordinace je nyní vytížena na více jak 150%. Přesto stále přijímáme do péče novorozence, malé kojence a batolata do dvou let věku, kteří potřebují očkovat a děti, které se přistěhovaly a zde lékaře nemají. Bohužel nemůžeme přijmout hned všechny děti. Ty, kteří svého lékaře zde nebo okolí mají, žádáme, aby u svého lékaře zůstali.

Závažně akutně nemocné děti samozřejmě ošetříme v režimu neodkladné péče podobném pohotovosti.

Paní kolegyně MUDr. Irena Drahoňovská naplánovala na konec května 2024 ukončení své praxe. Každý den se na nás obrací několik jejich pacientů s tím, abychom je přijali do péče. Zatím jim doporučujeme, aby do konce května využívali služeb paní doktorky Drahoňovské. S paní doktorkou se domlouváme, že by nám i po ukončení své ordinace v péči o děti pomáhala. Předpokládám tedy, že během května 2024 většinu jejích stávajících pacientů budeme postupně přebírat a o děti se zvládneme postarat.

Byl bych rád, aby rodiče zachovali přiměřený klid. Pokud to půjde, o děti se snažíme postarat, pokud vyjdou naše plány, situace se v druhém pololetí roku 2024 zklidní. Samozřejmě nedostatek pediatrů, který je celostátní, tu zůstane.

Jsme moc rádi, když rodiče využijí široké nabídky očkování a chrání své děti před nejzávažnějšími přenosnými nemocemi.

Budeme rádi, když rodiče zváží skutečnou potřebu návštěvy ordinace, zvláště v době epidemie viróz, kdy je ordinace přetížená, v čekárně se setkávají s nemocnými a mohou se nakazit. Mám velkou radost, že stále více rodičů zvládne péči o dítě se zvýšenou teplotu a nezávažnými projevy a lékaře vyhledají až když problémy trvají déle nebo se zhoršují.